Zlatiborska gondola najpovoljnija

    16.12.2017.
DSC_3422

Prevoz gondolom je prvobitno bio namenjen za planinske krajeve gde je gradnja puteva ili železnica bila neizvodljiva. Danas se gondole grade i u gradovima jer su turistička atrakcija. U Srbiji su prvi na idju došli Zlatiborci, Knjaževčani ali se dugo pominje i gradnja gondola na Kopaoniku i u Beogradu. Među svim ovim gondolama najpoznatija je zlatiborska jer će njena dužina biti 8,9 km što će je učiniti najdužom gondolom na svetu. Njena izgradnja je počela ove jeseni  a maksimalni kapacitet će joj biti 1000 putnika po satu. Gondola će imati 90 kabina sa po 10 mesta i njena izgradnja će koštati 13,75 miliona evra. Gondola koja je planirana da se izgradi u Beogradu 2018. godine imaće kapacitet od 3000 putnika na sat i 30 kabbina. Zamišljeno je da gondola od samo 1 km povezuje Ušće i Kalemegdan a njena izgradnja bi koštala 15 miliona evra.

Cene gondola u svetu se kreću od 3 do 12 miliona evra i na njihovu cenu direktno utiče da li je gondola sa jedim, dva ili više kablova kao i koliko stanica gondola ima jer kako strućčnjaci navode, najskuplji deo investicije je upravo izgradnja tih stanica. Trenutno najduža gondola na svetu Tianmen Cable Care (7,5 km) koštala je oko 20 miliona evra, najpoznatija kanadska gondola ,,Peak2Peak“ (4,4 km) koštala je 53 miliona evra a gondola u Koblencu je koštala 13 miliona evra. Gondola koja će povezivati Pale i Jahorinu trebala bi da košta 14,3 miliona evra. Ukoliko uporedimo dužine trasa gondola možemo zaključiti da je zlatiborska gondola najduža i da ima podjednaki kapacitet kao i kineska, dok Jahorina ekspres ima najveći kapacitet putnika. Beogradska gondola bi mogla da se uporedi sa gondolom u Koblencu jer će dužina trase u Beogradu biti duža za 100 metara od Nemačke.Izgradnja zlatiborske gondole biće najpovoljnija jer će metar izgradnje koštati 1546 evra, dok će metar izgradnje gondole u Beogradu koštati  15 000 evra.

Finansiranje gondola u Beogradu i na Staroj planini obezbedila je Vlada Srbije dok se za izgradnju gondole na Zlatiboru finansira iz lokalnog budžeta. Opština Čajetina je sklopila aneks ugovor sa UNDP kojim je kamatna stopa kredita umanjena sa 5,97% na 3,44% čime će opština Čajetina uštedeti 43 miliona dinara.  

Izvor: Zlatibor.tv

Celu vest pročitajte na linku >> http://bit.ly/2jYh5uY

DSC_2969 DSC_2975 DSC_3422

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone