ZAVRŠENA PRŠUTIJADA U MAČKATU

    06.02.2018.
DSC_4765

 

U zlatiborskom selu Mačkat održana je popularna Pršutijada u okviru 18. Sajma suvomesnatih proizvoda. Pršutijada je i ove godine okupila veliki broj ljubitelja pršute, kobasice, stelje i drugih mesnih proizvoda zlatiborskih majstora, koji meso suše po recepturi svojih predaka.

Ovogodišnju Pršutijadu posetilo je preko 10.000 ljudi, koji su imali priliku da konzumiraju i kupe proizvode od 20 izlagača, učesnika sajma. Pored domaćih izlagača, na Sajmu su svoje pršute predstavili i Italijani iz okoline Parme i Istrani iz hrvatskog Tinjana, a makedonska vina predstavili su proizvođači iz Ohrida.

Sajam suvomesnatih proizvoda održan je u porti Crkve svetog proroka Ilije, u prostranoj sajamskoj sali gde su postavljene drvene tezge sa tradicionalnim delikatesima, simbolom ovog kraja. Vekovna tradicija prerade suvog mesa u ovom kraju podno Zlatibora, za mnoge je unosan porodični posao. Ocenjivač ovogodišnje Pršutijade je specijalizovana kontrolna organizacija „Jugoinspekt”, koja je proglasila najuspešnije izlagače. Zlatnu medalju za najbolju goveđu pršutu osvojio je Aleksandar Radojičić iz Mačkata, Radimir Špalović, takođe iz Mačkata, dobio je nagradu  za najbolju svinjsku i ovčiju pršutu, prvu nagradu za ovčiju stelju dobio je Nikola Brković iz Kačera, a najbolja slanina je Marka Stojanovića iz Mačkata. Najbolju domaću kobasicu napravio je Aleksandar Čelikoović iz Kačera.

Organizatori Pršutijade bili su udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, opština Čajetina, TO Zlatibor i  zlatiborski Eko agrar.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone