ŽIČARA GAIA, PORTO

    25.04.2018.
IMG-3b56384bcae7549a89d58c6010158de1-V

Vazdušni prevoz već godinama unazad predstavlja važan način komunikacije građana u brojnim zemljama sveta. Mnoge, uz to koriste i kao turistička atrakcija.

Jedna od zanimljivih koju sam imala priliku da vidim je u živopisnom portugalskom gradu Porto- žičara Gaia.

IMG-73b6c92c611e8bd73e880d6d37df1295-V

Očuvanje životne sredine i mogućnost budućim generacijama da cene Porto i gondolu Gaia kao što ih danas znamo je  odgovornost ove žičare. Predstavlja ekološki prevoz, a emisija sa niskim sadržajem ugljen- dioksida čini ga jednim od najodrživijih transporta.

Izgradnja Gaia žičare počela je u martu 2009., a 2011. godine postala je turistička atrakcija i održivo sredstvo prevoza, povezujući šetalište Gaia na gornjoj palubi Dom Luis I mosta preko reke Duero do vidikovca crkve Serra do Pilar.

Trasa je duga 600 metara, vreme putovanja: oko 5 minuta, a prosečna brzina: 2 metra po sekundi. Maksimalni transportni kapacitet je 900 putnika na sat, u svakom pravcu, sa 8 putnika po kabini.

Žičara koristi sve raspoložive i najnovije tehnologije za maksimalnu sigurnost i dizajnirana tako da putnicima obezbedi glatku vožnju bez napora u najvećoj bezbednosti.

Tokom vožnje žičarom putnici mogu uživati u zadivljujućoj lepoti doline reke Duero, sa jedne strane svetske baštine UNESKO i istorijskog centra Porto, a sa druge strane reke, sedi Gaia s vinarskim podrumima koji predstavljaju najbolja vina proizvedena u dolini Duero.

Do kraja godine i zlatiborska Gold gondola naćiće se na svetskoj mapi kabinskih žicara, ali kao najduža na svetu!

Piše: Bojana Božanić

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone