Reno Puana – SEMER, POMA, elektro inženjer: Impresivno je raditi na zlatiborskoj gondoli

    16.07.2018.
IMG_20180704_114750

Gostima Zlatibora ovog leta pažnju privlače radovi na panoramskoj žičari od centra Zlatibora do vrha Tornika. Trenutno se izvode radovi na kabliranju početne stanice gondole i povezivanju elektro komandnih ormana koji se nalaze u kontrolnoj sobi. Na tom poslu angažovani su francuski inženjeri iz SEMER, POMA, svetskog lidera  u izgradnji žičara za prevoz putnika i robe. Među njima je i Reno Puana, elektro inženjer, čije su aktivnosti poslednjih godina uglavnom vezane za gradilišta u Rusiji.

Prvi put je u Srbiji, a rad na zlatiborskoj gondoli za Puana je nov izazov.

“Zlatiborska Gold gondola je najduža panoramska žičara na kojoj sam radio i to je zaista impresivno. Duga je devet kilometara, a elektro sistem je veoma sličan kao na ostalim žičarama koje radi POMA. Instalirana elektronika omogućiće potpunu kontrolu nad radom buduće gondole. Brojni senzori će u svakom trenutku slati povratne signale do komandne sobe. Tu su i senzori za upravljanje kočionim sistemom, sistem koji upravlja zategnutosti noseće sajle, elektronska kontrola rampi, kontrola vrata kabina i slično”, objašnjava Reno Puana i naglašava da ceo transportni sistem obezbeđuje bezbedan prevoz putnika i ne zagađuje okolinu.

Kiša koja je ovih dana padala malo je omela izvođenje radova, ali uz dobru saradnju sa srpskim kolegama iz Elkomsa sve se brzo nadoknadilo i kašnjenja nema.

“Radovi na početnoj stanici se odvijaju bez ikakvih problema i prema planu, a inženjeri Elkomsa su veoma iskusni što uveliko olakšava saradnju”, ističe Puana.

Gold gondola Zlatibor, za čiju je izgradnju Opština Čajetina obezbedila 13 miliona evra, biće najduže prevozno sredstvo te vrste na svetu, pa samim tim i najveća turistička atrakcija na Balkanu.

“Moje kolege i ja ponosni smo što radimo na ovom objektu koji će doprineti razvoju turizma na Zlatiboru”, zaključuje Reno Puana i dodaje da je veoma zadovoljan i saradnjom sa zaposlenima u JP Gold gondola, koji očekuju da žičara bude završena pre početka naredne zimske sezone.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone