OPŠTINA Čajetina dobila je od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture petu po redu – poslednju dozvolu za izgradnju najduže panoramske gondole na svetu. To znači da su radovi na terenu nastavljeni „punom parom“ i da će „turistička investicija veka“ biti na raspolaganju posetiocima jedinstvene planine već krajem leta, a ponudiće panoramsku vožnju od turističkog centra Zlatibora do Skijališta „Tornik“.

 Dobijene su sve potrebne dozvole i saglasnosti, probni rad će početi u avgustu, a u početku će gondola prevoziti 600 putnika na sat u 55 modernih kabina, od kojih svaka ima po 10 mesta. Kasnije će kapacitet biti proširen na 90 kabina i 1.000 putnika na sat – naglasila je Bojana Božanić, direktor JP „Gold gondola“. – Celokupna investicija se realizuje iz lokalnog budžeta, vredna je 13 miliona evra, a uloženo će se vratiti za sedam do deset godina.

Probni rad gondole trajaće četiri do devet nedelja, a francuska kompanija „Pomagalski“ će u ovom periodu kao isporučilac opreme obučiti ovdašnje radnike za rad na modernoj atrakciji.

Peta dobijena dozvola odnosi se na izgradnju međustanice kod Ribničkog jezera, a uz nju biće izgrađene garaže za smeštaj modernih kabina gondole, pristupna rampa, natkriveni plato… Ova faza posla košta 250 miliona dinara – rečeno je „Novostima“ u Opštini Čajetina. Od ukupne vrednosti investicije, za izvođenje radova biće utrošena tri miliona evra.

Dok ulaze u petu, poslednju fazu radova, Zlatiborci kraju privode onu prethodnu: radnici užičkog „Jedinstva“ postavljaju stubove gondole u podnožju Tornika. Kada sve bude završeno, posetioci će uživati u panoramskoj vožnji, s pogledom na Zlatibor iz jedinstvene perspektive, a uspon od centra planine do Tornika trajaće oko 25 minuta.

Početak rada gondole krajem leta, označiće početak nove ere srpskog turizma. Sličan poduhvat na Zlatiboru je ostvaren kada je obnovljeno Skijalište „Tornik“, uništeno 1999. godine u NATO agresiji. Postavljanjem najsavremenije žičare, hotelijeri su započeli velike investicije u smeštaj i usluge, broj gostiju je udesetostručen, a sličan efekat imaće i početak rada gondole.

Zlatibor je danas najposećenije srpsko turističko odredište. Po izgradnji gondole, postaće najznačajnije odredište u regionu sa milion posetilaca i 10 miliona noćenja godišnje.

PONOSAN I PROIZVOĐAČ

PROIZVOĐAČ opreme za zlatiborsku gondolu, kompanija „Pomagalski“ iz Francuske, objavila je u svom godišnjem biltenu za 2019. godinu članak o Gold gondoli.

Projekat gondole kompanija je predstavila sa neskrivenim ponosom, pod naslovom „Najduža panoramska gondola na svetu“. 

Izvor: Večerenje novosti