Međunarodni festival sportskog filma od 29. juna do 2. jula na Zlatiboru

    28.06.2019.
tablet_1901526631799910

Međunarodni festival sportskog filma biće održan na Zlatiboru od 29. juna do 2. jula pod nazivom „U slavu košarke i filma“. Na ovogodišnjem festivalu, koji se održava po osmi put, biće predstavljena 42 sportska dokumentrana filma iz 22 zemlje sveta i 22 sporta.

Autor programa festivala Aleksandar Avramović najavio je na konferenciji za novinare da će ove godine na festivalu biti i četiri ili pet premijera, jer je cilj organizatora da krenu da podstiču proizvodnju dokumentarnih filomova.

Naveo je i da će nagrade za životno delo, koje se dodeljuju svake godine, između ostalog biti uručene Dobrivoju Tanasijeviću, Bori Stankoviću, Branislavu Simiću i Bogdanu Tanjeviću.

„Od prošle godine festival uručuje i priznanje ‘Heroina sporta i života’ koje je tada pripalo Nataši Kovačević. Nagrada će od sada nositi njeno ime, a ove godine će pripasti maratoncu Goranu Nikoliću“, kazao je Avramović.

Umetnički direktor festivala Jovan Marković kazao je da je festival „uspeo da se plasira u svet i da postane prepoznatljiv, ali da je neophodna pomoć medija i državnih institucija da on postane „veliki svetski i festivalski centar“.

Predsednik organizacionog odbora Arsen Đurić kazao je da od ove godine festival dobija „svoj dom“, jer je zavšen novi Kulturni centar na Zlatiboru koji će biti svečano otvoren festivalom sportskog filma.

Ovogodišnji predsednik žirija biće sportski novinar Vladimir Stanković.

Stanković je kazao da je „prijatno iznenađen“ time što je zlatiborski festival za kratko vreme uspeo da bude uvršćen među 16. svetskih festivala sportskog dokumentarnog i filma, i ocenio da festival „ima čime da se ponosi i pohvali“, obzirom na to da je prošle godine odneo dve nagrade na festivalu u Milanu.

Osmi međunarodni festival sportskog filma okupiće ove godine autore iz Irana, Norveške, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rusije, Japana i drugih zemalja.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone